A rendezvény - szokott módon - úgy zajlik, hogy pénteken megérkeznek a csapatok és vásározók, elkezdődnek a porták berendezése, a hangszerek és torkok behangolása, a kések megélezése, szombaton szörnyű véget ér, és a több ezer bendőben köt ki 25 kurtafarkú, vasárnap pedig "lecsengetjük az eseményt" egy gyomorgyógyító szíve-nyelve levessel, és a szerencsésebbek megkóstolhatják a pálinkaverseny győztes nedűit is.

 


Az 5. Tiszator leírása

A Tiszator böllérfesztiválon meghívásos verseny zajlik. A meghívottak között vannak a korábbi versenyek résztvevői, de korlátozott számban további csapatok - baráti társaságok, munkahelyi közösségek, települést képviselő csoportok - jelentkezését várjuk.
Mivel a rendelkezésre álló sertések száma és a kimérhető porták száma véges, a szervezők fenntartják a jogot arra, hogy kiválasszák a jelentkezők közül azon csapatokat, amelyeket végül meghívnak a böllérfesztiválra. Jelentkezni lehet emaibe, a csapat nevének, székhelyének megadása mellett, illetve a rendezvény honlapján található jelentkezési lap kitöltésével.
A résztvevő bandákhoz tartozhat bármely számú leső sokaság, melynek tagjai a disznó leöletésében és feldolgozásában nem, de a tűzrakásban, a porta rendben tartásában, szépítésében, edények mosogatásában, vízhordásban, pálinka, bor és étel kínálásában részt vehetnek.
A csapatok számára a sertéseket a szervezők ingyen biztosítják, de elvárják, hogy a disznótoros ételeket kóstoló formájában a nagyközönség számára - kóstolójegy ellenében - felkínálják.
A csapatok nevezési díja 20 000 Ft, amit legkésőbb 2011. február 26-ig kell megfizetni.
A részvevõ böllérek és bandáik az elkábított jószág kivéreztetésével kezdik meg a versengést.
A zsűri - mely mesterszakácsokból, húsipari szakemberekből és neves művészekből áll - a nap folyamán ellenőrzi a csapatoknál a műveleteket és a végterméket.

Külön figyelmet kap a bírálat során:
Perzselés
Bontás minősége, húsok, szalonnák formázása
Tepertő elkészítése
Abált szalonna formája, íze
Hurka, kolbász elkészítése, íze
A bírák külön értékelik a fogópálinkát és a forralt bort, valamint
az udvarok látványát, díszítését, tisztaságát.

A versengés a Tiszator böllére cím elnyerésére zajlik.

A cím a bandának ítélt 180 ezer forint megszerzésével, valamint a banda böllérének
megítélt díszbárd elnyerésével jár.
További díjak:
KÖZÖNSÉGDÍJ
LEGJOBB HURKA
LEGJOBB KOLBÁSZ
LEGJOBB LEVES
LEGJOBB TOROSKÁPOSZTA
LEGFINOMABB ÉTELKÜLÖNLEGESSÉG
LEGSZEBB PORTA
LEGVIDÁMABB CSAPAT
A szervezõk bandánként 1 darab kb. 120 kilós sertést, tűzrevaló fát, sátrat, kóstoláshoz
5 kg kenyeret, 300 személyre egyszer használatos kanalat, kést, villát, tányért, papírtálcát biztosítanak.
A bandák a portán víz-és áramvételi lehetőséget kapnak, az udvar megszépítéséhez szükséges tárgyakat, eszközöket maguk hozzák.

A versengés folyamán a Tiszator meglesésére érkező népek kóstolójegyet vásárolhatnak a rendezőktől, mellyel a versengő csapatok udvaraiban készült étkeket kóstolhatják. A legtöbb kóstolójegyet gyűjtó csapat kapja a közönségdíjat.
A rendezvény helyszínén hatósági állatorvosok hagyják jóvá az állatok felhasználhatóságát. Kobzás esetén a belsőséget a szervezők pótolják.
Kóstolót kizárólag egyszer használatos eszközök segítségével (műanyag kanál, papírtárca) szabad kiadni. A rendezők által biztosított, 300 adag kiosztásához elegendő eszközön túl célszerű tartalékról
gondoskodni a csapatoknak!
A szükségtelen állati hulladékot (bél, szem, csont) a szervezőktől kapott, "veszélyes hulladék" címkével ellátott zsákban kell gyűjteni elszállításig.
A szennyvizet kizárólag a kijelölt tárolóba szabad leönteni.
A megnyitó 06:30 órakor veszi kezdetét, ekkor kapják meg a csapatok a biztosított kellékeket és kezdik el a sertések kivéreztetését is.
Elõző nap szállított berendezések őrzéséről a szervezők gondoskodnak, de kisebb méretű értékes eszközöket (kések, bárdok) ajánlott a verseny napján a helyszínre szállítani.
A versengésben a következő termékek előállítása szükséges:

A zsűri a verseny folyamán vizsgálja a szakszerű feldolgozást, a technológiát, a húsok formázását, a hagyományőrzést, az ételek ízeit, a porták hagulatát, a dekorációt.
Előkészített nyers húst (a díszítéshez és saját fogyasztásra szánt füstölt áru kivételével) a csapatok nem vihetnek a verseny helyszínére.
A termékek előállításához kizárólag a rendezők által biztosított, az állatorvosok által feldolgozásra javasolt nyers hús használható fel.

Az elõállított termékek árusítása, pénzért való értékesítése tilos! Azokat a csapatok - kizárólag hőkezelés (sütés, főzés) után - kóstoló célból, kóstolójegy ellenében adhatják át a vendégeiknek. E szabály megszegése azonnali kizárást, a maradék alapanyag és étel elkobzását vonja maga
után!
A verseny helyszínén a népi mesterségek művelői (fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok, tekenősök, kosárfonók), valamint kirakodók és vendéglátók mindhárom napon árusíthatják portékáikat. Az
árusítást mindenki saját felelősségére végzi, az engedélyek beszerzéséért maga felel.

A csapatokhoz tartozhatnak zenészek, táncosok, komédiások, de elektronikus úton hangosított gép-vagy hangszeres zene a csapatoknál TILOS! A rendezvény helyszínén kizárólag a szervezõk által megbízott vállalkozó hangosító berendezései helyezhetők üzembe.

A verseny nevezési díja 20 000 Ft.

Minden banda maga hozza:

kését, bárdját, fokosát, egyéb kézi eszközeit
darálóját, töltőjét,
egy egész sertés feldolgozásához szükséges fûszereit,
teknőit, tároló edényeit (hagyományos edények használata a bírálat során előnyt jelet!)
tisztított sertésbelet, hurkának való gabonafélét (rizst, gerslit vagy zsömlét),
1-2 üstházat, sütéshez-főzéshez való tűzhelyet, szükséges mennyiségű
üstöt, feldolgozó asztalt
a zsűrinek szánt fogópálinkáját, a
forralt borhoz való kellékeket.

További információk: www.tiszator.eu

A bejegyzés trackback címe:

https://abadszalok.blog.hu/api/trackback/id/tr882601636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása