A rendezvény - szokott módon - úgy zajlik, hogy pénteken megérkeznek a csapatok és vásározók, elkezdődnek a porták berendezése, a hangszerek és torkok behangolása, a kések megélezése, szombaton szörnyű véget ér, és a több ezer bendőben köt ki 25 kurtafarkú, vasárnap pedig "lecsengetjük az eseményt" egy gyomorgyógyító szíve-nyelve levessel, és a szerencsésebbek megkóstolhatják a pálinkaverseny győztes nedűit is.
Az 5. Tiszator leírása A Tiszator böllérfesztiválon meghívásos verseny zajlik. A meghívottak között vannak a korábbi versenyek résztvevői, de korlátozott számban további csapatok - baráti társaságok, munkahelyi közösségek, települést képviselő csoportok - jelentkezését várjuk. Külön figyelmet kap a bírálat során: A versengés a Tiszator böllére cím elnyerésére zajlik. A cím a bandának ítélt 180 ezer forint megszerzésével, valamint a banda böllérének A versengés folyamán a Tiszator meglesésére érkező népek kóstolójegyet vásárolhatnak a rendezőktől, mellyel a versengő csapatok udvaraiban készült étkeket kóstolhatják. A legtöbb kóstolójegyet gyűjtó csapat kapja a közönségdíjat. A zsűri a verseny folyamán vizsgálja a szakszerű feldolgozást, a technológiát, a húsok formázását, a hagyományőrzést, az ételek ízeit, a porták hagulatát, a dekorációt. Az elõállított termékek árusítása, pénzért való értékesítése tilos! Azokat a csapatok - kizárólag hőkezelés (sütés, főzés) után - kóstoló célból, kóstolójegy ellenében adhatják át a vendégeiknek. E szabály megszegése azonnali kizárást, a maradék alapanyag és étel elkobzását vonja maga A csapatokhoz tartozhatnak zenészek, táncosok, komédiások, de elektronikus úton hangosított gép-vagy hangszeres zene a csapatoknál TILOS! A rendezvény helyszínén kizárólag a szervezõk által megbízott vállalkozó hangosító berendezései helyezhetők üzembe. A verseny nevezési díja 20 000 Ft. Minden banda maga hozza: kését, bárdját, fokosát, egyéb kézi eszközeit
Mivel a rendelkezésre álló sertések száma és a kimérhető porták száma véges, a szervezők fenntartják a jogot arra, hogy kiválasszák a jelentkezők közül azon csapatokat, amelyeket végül meghívnak a böllérfesztiválra. Jelentkezni lehet emaibe, a csapat nevének, székhelyének megadása mellett, illetve a rendezvény honlapján található jelentkezési lap kitöltésével.
A résztvevő bandákhoz tartozhat bármely számú leső sokaság, melynek tagjai a disznó leöletésében és feldolgozásában nem, de a tűzrakásban, a porta rendben tartásában, szépítésében, edények mosogatásában, vízhordásban, pálinka, bor és étel kínálásában részt vehetnek.
A csapatok számára a sertéseket a szervezők ingyen biztosítják, de elvárják, hogy a disznótoros ételeket kóstoló formájában a nagyközönség számára - kóstolójegy ellenében - felkínálják.
A csapatok nevezési díja 20 000 Ft, amit legkésőbb 2011. február 26-ig kell megfizetni.
A részvevõ böllérek és bandáik az elkábított jószág kivéreztetésével kezdik meg a versengést.
A zsűri - mely mesterszakácsokból, húsipari szakemberekből és neves művészekből áll - a nap folyamán ellenőrzi a csapatoknál a műveleteket és a végterméket.
Perzselés
Bontás minősége, húsok, szalonnák formázása
Tepertő elkészítése
Abált szalonna formája, íze
Hurka, kolbász elkészítése, íze
A bírák külön értékelik a fogópálinkát és a forralt bort, valamint
az udvarok látványát, díszítését, tisztaságát.
megítélt díszbárd elnyerésével jár.
További díjak:
KÖZÖNSÉGDÍJ
LEGJOBB HURKA
LEGJOBB KOLBÁSZ
LEGJOBB LEVES
LEGJOBB TOROSKÁPOSZTA
LEGFINOMABB ÉTELKÜLÖNLEGESSÉG
LEGSZEBB PORTA
LEGVIDÁMABB CSAPAT
A szervezõk bandánként 1 darab kb. 120 kilós sertést, tűzrevaló fát, sátrat, kóstoláshoz
5 kg kenyeret, 300 személyre egyszer használatos kanalat, kést, villát, tányért, papírtálcát biztosítanak.
A bandák a portán víz-és áramvételi lehetőséget kapnak, az udvar megszépítéséhez szükséges tárgyakat, eszközöket maguk hozzák.
A rendezvény helyszínén hatósági állatorvosok hagyják jóvá az állatok felhasználhatóságát. Kobzás esetén a belsőséget a szervezők pótolják.
Kóstolót kizárólag egyszer használatos eszközök segítségével (műanyag kanál, papírtárca) szabad kiadni. A rendezők által biztosított, 300 adag kiosztásához elegendő eszközön túl célszerű tartalékról
gondoskodni a csapatoknak!
A szükségtelen állati hulladékot (bél, szem, csont) a szervezőktől kapott, "veszélyes hulladék" címkével ellátott zsákban kell gyűjteni elszállításig.
A szennyvizet kizárólag a kijelölt tárolóba szabad leönteni.
A megnyitó 06:30 órakor veszi kezdetét, ekkor kapják meg a csapatok a biztosított kellékeket és kezdik el a sertések kivéreztetését is.
Elõző nap szállított berendezések őrzéséről a szervezők gondoskodnak, de kisebb méretű értékes eszközöket (kések, bárdok) ajánlott a verseny napján a helyszínre szállítani.
A versengésben a következő termékek előállítása szükséges:
Előkészített nyers húst (a díszítéshez és saját fogyasztásra szánt füstölt áru kivételével) a csapatok nem vihetnek a verseny helyszínére.
A termékek előállításához kizárólag a rendezők által biztosított, az állatorvosok által feldolgozásra javasolt nyers hús használható fel.
után!
A verseny helyszínén a népi mesterségek művelői (fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok, tekenősök, kosárfonók), valamint kirakodók és vendéglátók mindhárom napon árusíthatják portékáikat. Az
árusítást mindenki saját felelősségére végzi, az engedélyek beszerzéséért maga felel.
darálóját, töltőjét,
egy egész sertés feldolgozásához szükséges fûszereit,
teknőit, tároló edényeit (hagyományos edények használata a bírálat során előnyt jelet!)
tisztított sertésbelet, hurkának való gabonafélét (rizst, gerslit vagy zsömlét),
1-2 üstházat, sütéshez-főzéshez való tűzhelyet, szükséges mennyiségű
üstöt, feldolgozó asztalt
a zsűrinek szánt fogópálinkáját, a
forralt borhoz való kellékeket.